Gingivitis Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Gingivitis Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Gingivitis nedir? diş eti dokusunun farklı nedenlere bağlı olarak kızarıklık, şişme veya kanama eğilimli sertleşmesi anlamına gelen bir rahatsızlıktır. Gingivitis oluşumundaki temel nedenler arasında; dişte plak birikmesi, fırçalama kaynaklı zedelenmeler ve yanlış diş ipi kullanımı sayılabilir. Diş etinin hassasiyet gösterdiği bu rahatsızlığın boyutu, gerekli önlem ve tedavi olmadığı zamanlarda farklı deformasyonlara yol açmaktadır.

Ağız içi sağlığı; hem beden sağlığını, hem yaşam konforunu hem de işlevsel ihtiyaçları yakından ilgilendiren bir konudur. Diş ve diş eti hastalıkları birdenbire ortaya çıkmazlar. Her yıpranmanın, kronik hastalığın ve yapısal bozukluğun bir başlangıç ve gelişim evresi bulunmaktadır. Ağız içi problemlerinde de aynı süreç yaşandığından, başlangıç evresinde müdahale edilen sorunlar ilerlemeden durdurulabilir.

gingivitisi önlemek için neler yapılabilir
Gingivitisin ortaya çıkmaması için neler yapılmalıdır

Gingivitis (Diş eti iltihabı) ağız içinde işlevsel kayıplara ve acıya sebep olabileceği gibi, uzman müdahalesi gerektiren başka hastalıklara da sebebiyet verebilir. Bu nedenle gerekli önlemleri alarak, diş eti iltihabının hafifletilmesi ve yok edilmesi sağlanmalıdır. İltihabın ilerlediği durumlarda dişler arasında küçük cepler oluşabilir ve bu cepler sebebiyle diş sağlığı tehlikeye girebilir.

Periodontit; diş ve diş eti sağlığı bakımından tehlikeli rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Dişi çevreleyen diş dokusunun, diş etiyle birlikte iltihaplanması anlamına gelen bu tehlikeli hastalık, gingivitise yerinde ve zamanında müdahale edilmediğinde gelişebilir. Bu sebeple gingivitis, ilk andan itibaren ciddiye alınması gereken hafif belirtili hastalıklardan biridir.

İnsanların, acı ve ağrı oranı bakımından hafif atlattığı gingivitis, bu özelliği sebebiyle çoğu zaman kendiliğinden geçmesi beklenen bir iltihap türüdür. Ancak bu hafife alma eğilimi, çoğu kez başka diş ve diş eti hastalıklarının gelişmesine zemin hazırlar. Dolayısıyla ağız içi sağlığında hiçbir anormalin görmezden gelinmemesi gerekir. Gingivitis varlığından haberdar olunduktan sonra hastaların vakit kaybetmeden uzman bir diş hekimine başvurması ve önlem alması gerekmektedir.

Diş Eti İltihabı: Gingivitis Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Diş ve diş eti sağlığının ileri boyutlu ve diş kaybına sebep olan hastalıkları; gingivitis gibi küçük çaplı iltihaplanmalarla başlayabilir. Etki alanı ve hissiyat oranı düşük olsa da gingivitis bulunan diş etlerinin yarattığı etkiler görünenden fazlasıdır. Bu sebeple daha fazla yayılmadan ve diş dokusunu koruyan yapıya zarar vermeden evvel diş eti iltihabının önlenmesi gerekmektedir.

Gingivitis Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Gingitivitis diş eti sağlığı için nasıl tedavi edilir

Gingivitis gelişen diş etlerinin ve ağız içi yapısının, hastalarda sebep olduğu belirtiler şu şekildedir:

  • Hassas diş etleri, kızarıklık ve şişlik
  • İltihap bölgesinde beyaz renkli topaklanma oluşumu
  • Diş fırçalama sırasında tekrar eden kanamalar
  • Diş eti çekilmeleri
  • Diş etinin deformasyonu sebebiyle dişlerin sallanması (gevşeklik)
  • Sıcak veya soğuk besin tüketiminde, diş etinde aşrı hassasiyet
  • Ağızda iltihap kaynaklı kötü koku

Gingivitis belirtisi gösteren diş etlerinde, diş çevresine yayılma eğilimi olabilir. Özellikle süreç içerisinde iltihaplı bölgeye yapılan baskı, sert ve keskin hatlı yiyecekler tüketmek ve ağız içi hijyenine önem verilmemesi gibi durumlar yayılımı artırabilir. Diş eti iltihaplanmalarında, gingivitis bölgesi sert ve topaklanmış bir görünüme sahiptir. Bazı türlerinde dokununca hissizlik, bazılarında ise aşırı hassasiyet ve acı görülebilir.

Diş eti bakımı diş sağlığıyla doğru orantılı sonuçlar üretir. Bu nedenle ağız içi hijyenine ve diş eti bakımına özen gösterilmediği durumlarda, diş sağlığı negatif etkilenir.

Gingivitis gelişen diş etlerinde gerekli tedavi süreci uygulanmaması, tekrar eden deformasyonlar ve diş dokusunun iltihaplanmasına yol açan evirilmeler ve süreç sonunda diş kaybına değin olumsuz sonuçlar doğulabilir. Geçici ve hafif özellikli bir iltihap gibi görünen gingivitis için, bir sonraki evre başlamadan evvel tıbbi önlemler alınması önem taşır.

Gingivitis Nedenleri Nelerdir?

Diş eti ile diş arasındaki mesafe, gözle görülür mesafeye oranla daha fazladır. Diş etleri, dişlere arada küçük cepler kalacak şekilde tutunmaktadır. Bu durum aradaki mikro boşluklara yiyecek artıklarının ve plakların yerleşmesine zemin hazırlamaktadır. Zamanla temizlenmeyen diş ve diş eti arasındaki boşlukta biriken artıklar, değişim gösterir ve çürümeye başlar. Bu çürüme uzun süre hijyen sağlanmaması halinde tartar adı verilen yapının kalınlaşmasına katkıda bulunur.

Tartarların çoğaldığı ve sertleşerek diş etini sıkıştırdığı durumlarda, diş eti zamanla deforme olur ve iltihaplanır. Bu durumu engellemenin en etkili yollarından biri, günde en az 2 kez dişlerin ve dilin kapsamlı şekilde fırçalanmasıdır. Fırçalama sonrası diş ipi kullanımı; diş ve diş eti arasında fırçanın erişemediği tartarların temizlenmesini sağlamaktadır.

Diş sağlığı ve diş eti bakımında, düzenli kontrol tüm alışkanlıklardan daha fazla faydası bulunan bir durumdur. İnsanların birçoğu, diş eti iltihaplanmaları ileri boyutlara varmadan evvel hekim desteği almadığı için, diş kayıplarına varan süreçler meydana gelmektedir. Oysa diş eti ve diş sağlığı bakımından iltihaplanma gerçekleşmeden evvel düzenli kontrol sağlanması gingivitis benzeri sorunları oluşmadan engelleyebilir.

Diş ipi ve fırçalama işlemlerinde de dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü bilinçsiz kullanım sebebiyle fırça ve diş ipi de diş etinin zarar görmesine ve iltihaplanmasına sebep olabilmektedir. Ağız içi bakımını konusunda, düzenli hekim muayenesi de diş eti iltihaplanmalarının önüne geçmek adına, etkili bir yöntemdir. Diş eti ve diş sağlığının düzenli takibi ile iltihaplı bölgelerin tespiti sonrası, gingivitis ilerlemeden durdurulabilmektedir.

Gingivitis Nasıl Tedavi Edilir?

Pek çok diş eti rahatsızlığında olduğu gibi gingivitis söz konusu olduğunda erken teşhisin önemi oldukça fazladır. Diş eti sağlığının geri kazanılması, mevcut iltihaplı bölgenin temizlenmesi ve sürecin başarıyla atlatılması için, düzenli kontrol veya erken dönemde hekime başvuru son derece mühim bir konudur.

Cadde Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği; diş ve diş eti sağlığının korunması, iltihaplanmalara yönelik tedavi ve diş hastalıklarının önlenmesi alanında hizmetleri bulunan bir kliniktir.

Gingivitis hastalığının; ilk – orta ve ileri evreleri için farklı müdahale planları dâhilinde uzman hekimlerce hizmet veren Cadde Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, tıbbi teknolojiler yardımıyla ve özel diş bakımı platformlarıyla, ağız ve diş sağlığı alanlarındaki başarılı çalışmalarını sürdürmektedir. Kliniğin sunduğu diş eti iltihaplanmalarını önlemeye yönelik koruyucu tedavilerle de hastalığın oluşumu engellenebilmektedir.

Gingivitis oluşumunun temel sebepleri, tedavi sürecindeki uygulamaların yöntemlerini belirlemektedir. Örneğin; tartar ve diş taşı sebebiyle meydana gelen gingivitis hastalıklarının tedavi süreci mutlak olarak profesyonel diş temizliği ve diş taşı temizleme işlemlerini de beraberinde getirmektedir. Yalnızca ilaç tedavileri ve kişisel bakımla ortadan kalkması mümkün olmayan oturmuş yapıların, diş hekimleri tarafından tıbbi teknoloji araçları yardımıyla temizlenmesi gerekebilir.

Cadde Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği; gingivitis hastalarının tedavi sürecinde ihtiyaç duyduğu ve hekim tarafından gerçekleştirilmesi gereken temizleme işlemleri için son teknoloji gereçler ile hizmet sunmaktadır. Güvenilir diş bakımı ve hastalık tedavisi için gerekli kriterlerin tamamını çalışma prensibi haline getiren Cadde Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, tüm hastalıkların tedavisi için gerekli ekipmanların uluslararası standartlara uygun şekilde temin etmektedir. Böylece hastaların tedavi süreçleri garanti altına alınırken, hekimlerin müdahaleleri rahat ve güvenilir hale getirilmektedir.

Gingivitis hastalığında profesyonel temizleme işlemleri sonrası diş eti ve diş arasındaki ceplerde biriken artık, tartar ve plaklar yeniden oluşumu geciktirici şekilde temizlenmektedir. Bu sayede bireysel temizleme işlemlerine oranla, daha etkili ve hijyenik bir müdahale ile iltihap bölgesi iyileştirilmektedir. Hastalar daha sonraki süreçte, ağız içi bakımına ve hijyenine dikkat ederek yeni bir iltihap oluşumunu rahatlıkla engelleyebilirler.

Neler Gingivite Yol Açar?

Ağız, bedenin en işlevsel ve hayati organları arasında yer almaktadır. Özellikle yeme – içme işlevini sürekli olarak farklı ürünlere bırakması sebebiyle diş eti, en fazla dış etkene maruz kalan yapılardan biridir. Bu durum diş etine ve ağız içi bakımına dair önemi artıran bir etkendir. Diş ve diş eti sağlığı; ağız içi bakımıyla, hijyeniyle ve bilinçli tüketimle doğrudan ilişkili bir konudur.

Diş eti iltihaplanması olarak bilinen gingivit; ağız içi temizliğinin düzensizliği, diş dokusundaki farklı hastalıklar, deformeye sebep olan yiyecek tüketimi, diş eti hasarı ya da diş eti ceplerinde biriken artık ve tartar kaynaklı meydana gelebilir. Birbirinden farklı sebeplere bağlı olarak gelişen iltihap, zamanında ve doğru müdahale edilmediği takdirde, evirilerek farklı diş ve diş eti hastalıklarına yol açabilir.

Ağız içinde kalan artıkların ve tartarların sebep olduğu gingivitler, en yaygın türlerdir. Bu nedene bağlı gelişen iltihaplar, zamanla dişin etrafındaki koruyucu dokuyu zedeleyebilirler. Bu durumda diş eti iltihaplanması, dişin de zarar görmesine sebep olur. Diş kaybının yaşanabileceği farklı diş hastalıklarına sebep olmadan önce, gingivite yerinde müdahale edilmesi gerekmektedir.

Gingivit sebepleri genel olarak iki ana başlık altında incelenmektedir. İlk başlık; yetersiz beslenme, bilinçsiz bakım materyali kullanımı, diş eti hasarına sebep olan alışkanlıklar ve diş eti plakı gibi nedenlerden oluşmaktadır. İkinci ana başlıkta ise; bir virüs, bakteri ya da mantar çeşidinin neden olduğu gingivitler, genetik faktörler ve takma diş kullanımından kaynaklı diş eti iltihapları yer almaktadır.

Özellikle bazı ürün gruplarının var olan iltihapları yaydığı ya da diş etinin deforme olmasına sebep olduğuna yönelik bilgiler olduğundan, bu besinlerin dengeli tüketilmesi gerekmektedir. Sigara ve alkol gibi ağız içi yapının olumsuz etkilendiği alışkanlıklar, iltihap varlığını çoğalttığı gibi, diş hastalıklarının artmasına da sebep olabilmektedir. Bu nedenle zararlı alışkanlıklardan kaynaklanan gingivit tedavisine destek olmak adına, bu ürünlerin tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

Gingivit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş sağlığı ve diş eti koruması sürekli takip edilmesi gereken önemli bir konudur. Çünkü yaşam boyu sürekli ihtiyaçların karşılanma kanalı olan ağız, bilhassa yeme – içme ihtiyaçlarıyla daima muhatap olmaktadır. Bu durumun hijyen koşulları gözetilmeden devam etmesi, çeşitli diş eti hastalıklarının tekrar etmesi için zemin oluşturmaktadır. Bu sebeple tartar, plak ve artık gibi ağız içi hijyenini negatif etkileyen unsurların düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.

Yabancı unsurların devamlı olarak diş etini deforme etmesi sonucu oluşan gingivit, uzman hekimlerce tedavi edilmediği takdirde, farklı diş hastalıklarına ve diş eti sorunlarına yol açmaktadır. Süreç sonunda diş kayıplarına sebep olan bu hastalıkların gelişmemesi için, gingivit olan diş etlerine etkin müdahalede bulunulmalıdır.

Gingivit tedavi edilmemesi halinde yayılım gösteren bir iltihap türüdür. İlerleyişi sebebiyle diş dokusunu da sarabilecek güce erişen gingivit; periodontit benzeri diş iltihaplanmalarına yol açmaktadır. Periodontit dişin koruyucu tabakasına zarar veren bir iltihaplanmadır. Bu sebeple tedavi sürecinde uygun müdahale yapılmayan bu tarz hastalıklar, diş kaybına kadar varan ciddi sonuçlara sebep olabilirler.

Gingivitisi Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Gingivitis önlemek önemlidir. Gingivitis oluşmaması için neler yapılmalıdır?
Gingivitis önlemek için neler yapılabilir

Kişisel bakım kategorileri arasında, ağız ve diş sağlığına yönelik uygulamalar oldukça önemlidir. Diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesi adına düzenli temizlik ve uygun beslenme kriterlerine uyulması gerekmektedir. Günde en az 2 kez olmak şartıyla düzenli diş fırçalama ile yemek sonrası artıkların ve plakların diş eti ceplerine yerleşmesi engellenebilir. Ayrıca fırçalama işleminin ardından diş ipi kullanılması, fırçanın ulaşamadığı bölgelerde tam temizlik ve koruma sağlar.

Gingivit oluşumundaki pek çok etken arasında, en yaygın sebepler besin artıkları ve tartar – plak oluşumlarıdır. Bu sebeple düzenli temizlik ve uygun beslenme gingivit oluşum riskini azaltır. Öte yandan, diş hekimi kontrolleri gingivit oluşumunu engelleyen etkin çözümlerden biridir. Düzenli hekim kontrolüyle, diş eti sağlığının yakından takip edilmesi sağlanır ve iltihap oluşumu engellenebilir.

Gingivitin ilerleyişini durdurmak ve tekrar etmesini önlemek adına diş hekimlerince gerçekleştirilen profesyonel diş temizliği, gingivite yönelik tedbirlerden biridir. Bu işlemler, profesyonel teknik ve materyal kullanımıyla hekim tarafından uygun şekilde gerçekleştirildiğinden, bireysel temizlik müdahalelerine oranla daha koruyucu bir niteliğe sahiptir. Dolayısıyla düzenli diş hekimi kontrollerine ek olarak, profesyonel diş temizliği yaptırmak da gingivite sebep olan etkenleri ortadan kaldırmaktadır.

Hangi Ürünler Gingiviti Tetikler ve İyi Gelmez?

Beslenme alışkanlıklarının vücut sağlığına olan etkisi, ilk olarak ağız içi sağlığıyla başlar. Besinlerin içerikleriyle ve fiziki özellikleriyle doğrudan muhatap olan diş ve diş eti dokusu, bazı ürünlerden negatif etkilenebilmektedir. Bu sebeple besinlerin dış ve iç içeriklerinin, diş eti sağlığını destekleyen yapıda olması ağız içi bakımında oldukça önemli bir husustur. Ayrıca gingivit sorunu yaşayan kişilerin alkol ya da sigara kullanımı mevcutsa, bu alışkanlıklarına son vermeleri tedavi sürecini desteklemektedir.

Gingivit oluşumunu tetikleyen yahut var olan iltihapları kötü etkileyen bazı besinler mevcuttur. Ancak genel anlamda besinler ile ağız sağlığı ilişkisini miktar ve oran üzerine kurmak gerekir.

Sürekli olarak ve yoğun şekilde tüketilen her yiyecek aslında hem beden, hem de ağız sağlığı açısından sakıncalı olabilmektedir. Bunun dışında aşırı soğuk, aşırı sıcak, şekerli ve asit oranı yüksek yiyecek – içecekleri sürekli şekilde tüketmek, gingivite sebep olabilir.

Çocuklarda Gingivit Nasıl Gözlemlenir?

Hayat boyu ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesi gerekirken, bu özen bilhassa çocukluk dönemlerinde kritik önem taşır. Sürekli olarak değişim ve gelişim kaydeden çocukların, diş ve diş eti bakımına dair bilinçli olması farklı diş eti iltihaplanmalarının engellenmesini sağlamaktadır.

3 yaş döneminin ardından bireysel fırçalama ve diş ipi kullanma eğitimi verilen çocuklarda, plak ve tartar oluşma oranı daha az olacağından, gingivit ihtimali de aynı oranda azaltılabilir.

Çocukların yetişkinlere oranla gingivit hastalığının oluşumuna dair dezavantajlı olduğu konu, beslenme alışkanlıklarıdır. Özellikle bilinçli beslenme hususunda anne babalarına bağlı olan çocuklar için diş eti sağlığını koruyan ve destekleyen besinler tercih edilmelidir. Öte yandan, çocukların şekerli, asitli ve hazır gıda tüketimine olan ilgisi, diş eti sağlığı açısından başka tehlikeleri beraberinde getirmektedir. Bu sebeple gingivit oluşumunu tetikleyen besinlerin tüketiminde, kontrollü davranmak gerekir.

Çocuklarda diş ve diş eti sağlığını garanti altına almanın en etkin yolu, düzenli hekim kontrolleridir. Özellikle gelişimin getirdiği çeşitli risk faktörleri sebebiyle, çocuklarda gingivit eğilimi daha yoğundur. Bu sebeple, düzenli diş hekimi kontrolleri aracılığıyla, doğru tedavi ve önlemler uygulanmalıdır. Aksi halde diş eti ve diş yapısında ileri düzey hastalıklar meydana gelebilir.

Hamilelerde Gingivit Süreci

Hamileliğin bilhassa ilk evrelerinde etkin şekilde ortaya çıkan gingivit, diş ve diş eti sağlığını olumsuz etkileyen bir durumdur. Hamilelerin birçoğunda ortaya çıkma eğilimi olan gingivitin temel sebeplerinden biri, vücuttaki hormonsal değişimler ve besin yetersizliğidir. Bu nedenle hamilelerin ağız ve diş sağlığını korumak, desteklemek ve gingivit oluşumunu önlemek adına düzenli diş hekimi kontrolü yaptırmaları mühimdir.

Hamilelerde gingivit, standart gingivit vakalarına oranla daha hassas yaşanabilir. Hastalarda, hassasiyet ve sızı daha yoğun hissedilebilmektedir. Bu sebeple bireysel önlem ve müdahale yerine, hamilelik sürecinde gingivit problemi yaşayan kişilerin uzman hekim desteği alması gerekmektedir. Profesyonel temizleme işlemleri, hamilelik boyunca gingivit oluşumunu yüksek oranda engelleyebilir.

Gingivit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Diş ve diş eti sağlığının korunması amacıyla yapılan bireysel uygulamalar bazı hallerde yetersiz kalabilir. Özellikle diş eti hastalıklarının diş sağlığına olan negatif etkisi, profesyonel müdahaleler olmadan engellenemez. Bu sebeple diş eti iltihaplanmaları gibi yayılım eğilimi olan hastalıklar için hekim kontrolü ve tedavisi gerekmektedir.

Gingivit; zamanında ve doğru tedavi uygulanmadığı takdirde diş kaybıyla sonuçlanan ciddi hastalıklara sebep olabileceğinden, profesyonel tedaviler ve bakım desteği için diş hekimlerine başvurulmalıdır. Diş hekimlerinin yapacağı kapsamlı muayene ve teşhis sonrası ileri derece hastalıklar için yönlendirme yapılabilir.

Yayılımı durdurulamamış ya da tedavisi için geç kalınmış ileri boyutlu diş eti hastalıkları için Periodontoloji alanında uzman hekimlere başvurulması gerekmektedir. Periodontoloji hekimleri, diş eti hastalıkları ve gingivit tedavilerinde ileri teknoloji yardımıyla ve uygun tedavilerle diş eti problemlerinin çözülmesini sağlamaktadır.

Cadde Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde; diş eti hastalıkları tedavisi ve gingivit tedavilerinde uzman hekimler tarafından profesyonel hizmetler sunulmaktadır. Çocuk Gingiviti, Hamile Gingiviti gibi özel uzmanlık gerektiren diş eti hastalıklarında, klinikte görev alan Periodontoloji hekimleri ile profesyonel tedaviler uygulanmaktadır. Bu sayede ağız ve diş sağlığı problemleri kısa sürede ve etkin şekilde ortadan kaldırılabilir.

Yaşam konforunu ve beden sağlığını yakından ilgilendiren diş eti hastalıklarının etkin tedavisi için, tıbbi teknolojilerle ve alanında uzman hekimlerle hizmet veren Cadde Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, gingivit tedavilerinde de çözüm odaklı ve koruyucu tedaviler sunmaktadır. Bu sayede hastalığa karşı alınan tedbirlerin, yayılım önleyici tedavilerin ve temizleme işlemlerinin profesyonel çerçevede gerçekleşmesi sağlanmaktadır.

 

Kaynakça:

  1. https://www.cdc.gov/oralhealth/conditions/periodontal-disease.html
  2. https://magazine.medlineplus.gov/article/gum-disease-by-the-numbers
  3. https://www.perio.org/consumer/cdc-study.htm
Diş Hekimi Soner Arıkan.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Randevu Al

Lütfen formu doldurun, kısa süre içerisinde size dönüş yapacağız. Müsaitlik zamanınızı iletirseniz o saatte aranabilirsiniz.