CAD/CAM Çözümler
Aynı Gün Uygulama
En İyi Markalar
Laboratuvar Desteği
Robotik İmplant
Tedavi Planlama

Çocuk Diş Tedavisi, çocuğunuzun dişleri ile ilgili problemlerde başvurmanız gereken tedavi süreçtir. Bu dönemde bebeğin beslenmesi, diş bakımı ve emme alışkanlığı hakkında bilgi edinerek ortaya çıkacak problemlerin başlamasını önlemek mümkün olacaktır. Ebeveynler sıklıkla çocuklarının ağız içerisini kontrol etmeleri gerekir ve 6 ayda bir kendileri ile birlikte diş hekimine kontrol amalı gitmeleri gerekir. Çocuğunuzun ilk diş muayenesi için en ideal zaman bebeğin ilk dişleri çıktıktan sonraki altı aydır.

 

Çocuk Diş Tedavisi: Süt Dişleri Tedavi Olur Mu?

Çocuklarda süt dişleri aşağı yukarı 6 – 8 aylıkken sürerler, 2,5 – 3 yasında çocuklarda 20 adet süt dişi vardır. Süt dişlerinin görevi; çocuğun beslenmesinin, konuşmasının, görüntüsünün düzgün olmasını sağlamaktır. Ayrıca kalıcı dişlere yer tutmak ve sürerken onlara rehberlik etmektir. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk ve rehberlik ortadan kalkmaktadır. İzmir özel çocuk diş doktoru süt dişlerinin erken kaybedilmesi çene yapısını ve diş dizimini bozar. Ayrıca çocuk rahat çiğneyemediği için beslenmesi ve gelişimi etkilenebilir.

Bu nedenle süt dişleri değişme zamanına kadar çürüksüz olarak korunmalı, çürük varsa mutlaka tedavi ettirilmelidir.

Bebeklerde süt dişlerinin sürmesi sırasında genelde salya akıntısı, iştahsızlık, huzursuzluk , uykusuzluk, ishal, ateş, çene veya yüzde kızarıklık, hafif öksürük gibi sıkıntılar yaşayabilirler.

Bu sıkıntılar dişler sürmeden 2-3 ay önce başlayabilir. Bunların ne olduğu ve ne kadar ağrı oluşturacağı konusu çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Bu dönemde dişlerini kaşıyabileceği bir şeyler vermek en doğrusudur. Çok gerekli ise doktor önerisiyle ilaç verilebilir.

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle kolay ve hızlı çürümeye yatkınlardır Nasıl olsa yerine yenileri gelecek diye düşünülmemelidir. Ağız ve çene cerrahisi tedavi yöntemleri de genellikle 20’li yaşlardaki hastalara uygulanır. Bu dönem hastalıklarında önemli bir oranın çocuk yaşlardaki diş kontrol eksikliklerinden kaynaklandığı bilinmektedir.

İzmir Çocuk Diş doktoru Muayene Ücretleri

Süt dişleri 6-7 yasında değişmeye baslar. 6-13 yas arası karışık dişlenme dönemidir. Çocuk diş doktoru İzmir Bundan sonra süt dişleri yerini kalıcı dişlere bırakır. 6 yaş civarında süt dişlerinin arkasından alt-üst çenede, sağ-sol olmak üzere 4 adet 1. büyük azı dişleri (6 yaş dişleri) çıkar.Çok erken yaşta çıktıkları için süt dişleri ile karıştırılabilir.Halbuki ömür boyu ağızda kalan ve çiğnemenin merkezi olan ilk kalıcı dişlerdir. Bunların korunması gereklidir. Bu dişleri korumak için fissür örtücü denilen dişi çürüğe karşı koruyan uygulamalar yapılmalıdır.

Çocuklar Dişlerini Nasıl Fırçalamalıdır?

  • Dişlerinizi kapatıp yuvarlak hareketlerle dişlerinizin görünen yüzlerini fırçalayın.
  • Yine dişleriniz kapalı iken yuvarlak hareketlerle her iki taraftaki arka dişleri fırçalayın.
  • Ağzınızı açıp arka dişlerinizin çiğneyici yüzeylerini ileri-geri hareketlerle fırçalayın.
  • Alt ve üst arka dişlerinizin iç yüzeylerini süpürme hareketi ile fırçalayın.
  • Alt ve üst ön dişlerinizin arka yüzeylerini ancak diş fırçasını dik tutarak fırçalayabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  • Bebeğinize gece son beslenmesinde şekerli gıdalar vermeyin. edilmelidir.
  • Biberonla süt içildikten sonra ağız temizliği için su içirin, bir parça peynir verin.
  • Emziği kesinlikle şekere, bala, pekmeze batırmayın.
  • Beslenme sırasında bebeğinizin kasığını ağzınıza almayın, lokmaları ağzınızdan çıkarıp bebeğe vermeyin.
  • Çocuğunuza şekerli yiyecek ve içecekleri iki öğün arasında vermeyin.
  • Her beslenmeden sonra su vererek ağız içinin temizlenmesini sağlayın.
  • Bebeklere bir yasından sonra emzik ve biberon bıraktırılmalı, bardak ve kasık kullanarak beslenmeye alıştırılmalıdır.
  • Çocuğun doğumundan itibaren her beslenmeden sonra ağız içi ıslak gazlı bezle temizlenmeli, bu işlem süt dişleri sürdükten sonrada devam etmelidir.
  • İki yasından itibaren sizin kontrolünüzde günde iki defa dişlerini düzenli fırçalayın. Çocuğunuzun yaşına uygun diş fırçası ve diş macunu seçin.
  • Diş macununun miktarı bezelye büyüklüğünde olmalıdır.
  • Çocuğunuzun diş macununu yutmamasını dikkat edin.
  • Korucu flor uygulaması için diş hekiminize başvurun.
  • Süt dişlerinde çürük varsa mutlaka tedavisini yaptırın.
  • 6 yasında süt dişlerinin en arkasından süren, ömür boyu ağzımızda kalması gereken 6 yas dişlerine fissür örtücü uygulatın. Çürük var ise mutlaka tedavi ettirin.
  • Çocuğunuzu altı ayda bir diş hekimi kontrolüne götürün.

İzmir Özel Çocuk Diş Hekimi

Çocukların doğumlarından ergenliklerine kadar tüm dönemlerindeki ağız ve diş sağlıklarını inceleyen anabilim dalı çocuk diş hekimliği olarak bilinmektedir. Çocuk diş hekimliğinin kapsamında tanımından da anlaşılacağı gibi oldukça önemli dönemler yer almaktadır.

Çocuk Diş Hekimi Fiyatları

Çocuk diş hekimliğinin çalışma kapsamı içerisinde oldukça önemli dönemler olan bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemleri yer almaktadır. Bu dönemler içerisinde karşılaşılan;

  • Çocuklarda diş çürümesi, takibi ve tedavisi
  • Çocukların diş çürümelerinden korunması
  • Süt dişlerinin ve sürekli dişlerinin çürüklerinin tedavisi
  • Erken diş kayıplarının önlenmesi
  • Diş dizisinin düzgün bir şekilde korunmasını sağlamaktır.

Bebeklere Diş Bakımı Yolları

Bebeklerin hayata gelmelerinin ardından ilk diş hekimi randevuları, ilk süt dişinin çıkışından sonra yaklaşık olarak 6 ay içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir. Eğer bu süre içerisinde doktor muayenesi yapılmazsa en geç çocuk bir yaşına gelene kadar bu takibin yapılması gerekmektedir. Eğer bu süreler içerisinde çocuk diş kontrolüne getirilirse diş hekiminiz çocuğu takibe alabilir. Bu takip çocuğun yanlış beslenme alışkanlıkları ve çürükten korunma gibi konularda ailenin bilgilendirilmesini sağlayacaktır. Hatta oluşma ihtimali ortaya çıkan çürük lezyonlarının erken teşhis ve tedavisi için bu kontrollerin 6 aylık aralarla sürdürülmesi gerekmektedir. Bebeklerde dişlerin sürme ve düşme zamanları ise hekiminizin uygulanacak tedaviye vereceği kararları belirleyecektir.

Bebeklerde Biberon Çürüğü

Biberon çürüğü birçok bebekte görülebilen ve çocuk diş hekimliğinin en sık karşılaşmış olduğu vakalardan bir tanesidir. Bebeler gece boyunca uykularından uyanarak emmek isteyebilirler. Ancak özellikle gece boyu emzirme dişlerin çok erken dönemlerde çürümesine neden olabilmektedir. Çünkü anne sütünün yapısında bulunan laktoz adı verilen şeker karyajonik ve çürük yapıcı bir maddedir. Bundan dolayı annelerin son emzirmeyi bebek uzun akşam uykusuna yatmadan önce yapmaları gerekmektedir.

Bunun dışında biberon çürüğünün bir nedeni de sütün ya da mamanın uzun dönemler boyunca bebeğe geceleri biberonla verilmesidir. Dolayısıyla biberon çürüğünden bebeklerin korunabilmeleri için en fazla 12 – 13 aya kadar biberon kullanmaları gerekmektedir. Bunun dışında uykudan hemen önce ve uyku esnasında mümkünse biberondan hemen sonra su içmek de bebeğin diş ve diş etlerinin temizlenmesini sağlayacaktır.

Çocuk Diş Enfeksiyonları

Diş çürüğü restorasyonları ve diş enfeksiyonları şikayetleri de çocuk diş hekimliği alanının konuları kapsamında yer almaktadır. Süt dişlerinde ve sürekli dişlerde görülen çürük lezyonları çeşitli dolgu malzemeleri ile onarılarak restore edilebilmektedir. Süt dişlerinde ortaya çıkan bu durumlarda tedavi kararı verilirken dişin düşme yaşı ve çürüğün derinliği gibi kriterler etkili olmaktadır.

Diş enfeksiyonlarının en belirgin belirtileri ise dişte ağrı ve şişliktir. Diş çürüğü ya da dişe gelen herhangi bir travma sonrasında diş canlılığını kaybedebilir. Bunun akabinde ortaya çıkan renk değişikliği ya da ilerlemiş çürük vakaları ise enfeksiyonun habercisi niteliğindedir. Hem süt dişlerinde hem de kalıcı dişlerde görülebilen enfeksiyon için mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanır. Ve dişe ilişkin yapılacak müdahale antibiyotik tedavisi sonrasında gerçekleştirilir.

Çocuk Diş Çürüğü Tedavisi

Çocuk diş hekimliği alanı daha önce de bebeklikten ergenliğe kadar geçen bir dönemi kapsamaktadır. Bu çağlarda ortaya çıkan bir takım sorunlar eğer tedavi edilmezse ve bu sorunların önüne geçilmezse kişi tüm hayatı boyunca bu sorunlarla uğraşmak zorunda kalabilir. Dolayısıyla çocuk diş hekimliğinin en önemli işlevlerinden bir tanesi de önleyici uygulamalar olarak adlandırılabilir. Bu uygulamalar örnek olarak yer tutucuları ve çürükten koruyucu uygulamaları gösterebiliriz:

  • Yer Tutucular: Süt dişinin düşme yaşından önce çekilmesi gerektiği durumlarda yer kaybını önlemek için çocuk diş hekimi yer tutucu yapımına karar verebilir. Gerekli ölçüler alındıktan sonra yer tutucu teknisyenler tarafından hazırlanır. Ve hazırlanan yer tutucu diş hekimi tarafından ağza uygulanır. Yer tutucu alttan beklenen diş gelinceye kadar ağızda kalmalıdır.
  • Diş Çürüklerinden Koruyucu Önlemler: Yapılan araştırmalar, diş çürüğü oluşumunun özellikle karışık dişlenme döneminde yani 7-11 yaş arası çocuklarda yüzde 92-95’e ulaştığını göstermektedir. Oldukça yüksek olan bu oran, çocukların çürükten koruyucu bazı yöntemlerin uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu uygulamaların başında ise dişlere topikal fluorid ya da fissür örtücü uygulanması gelmektedir.
en iyi diş doktoru izmir

Çocuk Diş Tedavisi İçin Randevu Almak İster Misiniz?

Tedaviniz hakkında destek almak ister misiniz?

Tedaviniz hakkında bilgi almak ister misiniz? Hasta koordinatörlerimiz sizlere tedavi sürecinizle ilgili hemen bilgi verebilir.