Diş Protezi, kaybedilen diş yerine görev yapan yapay dişe verilen isimdir. Diş protezlerinin iki ana türü vardır. Sabit diş protezleri çıkarılamaz, Hareketli diş protezleri ise hasta tarafından çıkarılabilir. Diş protezi üretimi her iki tür için de hastanın ağız yapısına özel olarak yapılır. Diş protezi kişiye özeldir.
Diş protezi tedavisi, hekimler tarafından son çare olarak uygulanır. Diş protezi, eksik birkaç diş yerine veya tüm dişler yerine uygulanabilir. Eksik diş yerine eklenecek protez diş, diğer dişlerle görünüm açısından uyum sağlar. Hastalar genelde eksik diş yerine gelen dişlerin nasıl görüneceğini merak eder. Diş protezleri hastanın var olan dişlerinin rengine benzeyecek şekilde üretilir. Protez diş tedavisi ile ilgili genel yanılgı, tüm dişlerin söküldüğü düşüncesidir. Protez diş tedavisi geri getirilemeyen ve kaybedilmiş dişlerde uygulanır. Ancak kalan dişlerin tamamının söküleceği anlamına gelmez. Bu düşünce hareketli diş protezleri dolayısıyla oluşmaktadır. Dişlere hareketli mi yoksa sabit diş protezi mi yapılacağı diş hekimi tarafından belirlenir.

Diş Protezi Kategorileri Nelerdir?

  1. Sabit Diş Protezi: Ağız içine sabitlenen diş protezlerine sabit diş protezi denir. Ağız yapısına uygun şekilde sabitlenen sabit dişler, diş görevi görüp hastaya günlük yaşantısında destek olur. Diş protezi tedavisine karar verildikten sonra hastanın seansları başlar. Bu seanslarda hasta için özel diş protezi üretimi yapılır. Renge ve damaklara uyumluluğu kesinleştikten sonra dişler ağız içine hekim tarafından yerleştirilir Gülüş estetiği kategorisinde anlattığımız diş türleri genelde sabit diş protezlerinden yararlanır.
  2. Hareketli Diş Protezi: Hasta tarafından çıkarılma fonksiyonu olan dişlere hareketli diş protezi denir. Hareketli diş protezi hekim tarafından hastanın ağzına uygun yöntemle yerleştirilir. Ardından hasta gerektiğinde bu dişleri günlük yaşantısını aksatmayacak şekilde çıkarıp takarak yaşantısına devam eder. Hareketli diş protezleri bazı diş eti rahatsızlıklarında ve genelde yaşlı hastalarımızda başvurulan tedavi çözümüdür. Ancak diş hekimi hangi diş protezinin kullanılacağı konusunda hastaya özel tavsiyede bulunacaktır.

Sabit Diş Protezleri

Hareketli Diş Protezleri

  • Total Protezler
  • Parsiyel Protez
  • İmplant Üstü Protezler

Diş Protezi tedavisinde çıkan yeni teknolojiler, uygulama ve malzeme bakımından yenilikler getirir. Ancak diş protezi türleri uzun yıllardan itibaren çıkan teknolojiye göre değişiklik göstermiyor. Hastalar genelde yeni çıkan tedavi yöntemlerine karşı ön yargılı olabiliyorlar. Ancak diş protezi tedavilerinde uygulanan yöntemler hekimler tarafından uygulanır. Ayrıca her tedavi yöntemi yıllardan beri uygulanmaktadır. Diş Hekimleri Meslek Odaları ve kâr amacı gütmeyen dental organizasyonlar da tedavi yöntemlerini yakından takip etmektedir.

Dolayısıyla kliniklerde uygulanan ağız ve diş sağlığı yöntem ve tedavileri kanıtlanmış ve diş sağlığı için yararı ispatlanmış tedavi yöntemleridir. Hastalar genelde uygulanan protezlerinin malzeme bakımından yeniliğini sorgular. Ancak bu durum doğru bir bakış açısı oluşturmaz. Diş protezlerinin üretiminde kullanılan malzemeler, ağız sağlığına zarar vermez ve alternatifi olmayan maddelerden üretilir. Dolayısıyla uygulanan protezin alternatifi olmaz.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6005088/