Kalıcı diş beyazlatma işlemi, çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş veya sararmış dişlerin rengini, kişiye özel birkaç ton açmak için uygulanan bir yöntemdir. Dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Güzel bir gülümseme için sağlıklı ve beyaz dişler önemlidir. Ancak dişlerin oluşumları esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar, çocukken veya anne karnındayken kullanılan bazı antibiyotikler, yedikleriniz ve içtiklerimiz ve içilen sulardaki flor miktarı dişlerimizde renkleşme yapabilir. Bunların yanında yaşlılık, eski protezler, kaplamalar ve dolgular da dişlerdeki beyazlığın kaybolmasında etkilidir.
İçtiğimiz çay, kahve, sigara, içerisinde renklendirici bulunan bütün içecekler, vişne suları, kırmızı şaraplar, nar suları bunların hepsi etkisiyle yıllar geçtikçe dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında biriken renkli organik ve inorganik maddeler sonucu dişler koyulaşır. Rengi koyulaşmış veya sararmış dişlere porselen kaplama vs. yaptırmak yerine bleaching olarak da adlandırılan kalıcı diş beyazlatma yöntemi uygulanır ve bu işlem sonunda dişler durumuna göre sekiz-on tona kadar açılır. Dişleri beyazlatmak için farklı yöntemler vardır. Birincisi diş doktoru yardımıyla profesyonel beyazlatma (Office bleaching), diğeri ise evde doktorunuzun önerisi doğrultusunda uygulanan ev beyazlatma (Home bleaching) sistemidir. Çocuk diş tedavisi süreçlerinde ise diş beyazlatma kullanılmaz. Diş beyazlatma tedavisi 18 yaş üzerindeki bireylere önerilir.
klinikte diş beyazlatma
Sayfa İçeriği
Diş Beyazlatma (Bleaching)
Bleaching yani diş beyazlatma son dönemlerin en popüler uygulamalarından birisidir. Güzel ve aydınlık gülüşlere sahip olmak isteyen birçok kişinin yaptırmak istediği diş beyazlatma işlemi estetik açıdan oldukça büyük önem taşımaktadır.
diş beyazlamış hali
Diş Beyazlatma Fiyatları?
Dişlerin yıllar içerisinde çay, sigara ve kahve gibi faktörler nedeniyle eski beyazlıklarını kaybeden dişlerin yeniden beyazlatılması işlemine bleaching yani diş beyazlatma adı verilmektedir. Diş beyazlatma diğer porselen kaplama gibi işlemlerle kıyaslandığında çok daha kolay, ekonomik ve güvenilir bir işlemdir. Ayrıca dişleri aşındırmayan ve koruyan bir işlem olduğunu da söyleyebiliriz.
Dişlerde Neden Lekelenmeler ve Renk Değişimi Olur?
Sağlıklı ve beyaz dişler estetik açıdan oldukça önemli bir unsurdur. Çünkü diş beyazlığını yitiren kişilerde sosyal yaşamlarında da bir takım sorunlar ve kişisel özgüvensizlik gözlenmektedir. Bu nedenle de daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen birçok kişi diş beyazlatma işlemleri için doktorlarına başvurmaktadırlar. Genel olarak diş beyazlatma işlemi, dişlerin yüzeyinde bulunan gözenekli mine yapısında meydana gelen renkli kısımların diş beyazlatma jelleri ile giderilmesidir.
Bilindiği gibi diş rengi de göz ve saç rengi gibi kişiye özgüdür. Dişin rengi dişin içerdiği elementlerin birbirine oranı ile belirlenmektedir. Diş minesinin yüzeyi gözle görülemeyen küçük delikli bir yapıya sahiptir. Ve bu küçük delikli yapısı nedeniyle zaman içerisinde dişin doğal rengi değişebilir. İşte bu noktada bu durumdan rahatsız olan kişilerin başvurduğu çare ise diş beyazlatma işlemidir.
diş beyazlatma bleaching işlemi
Neden Diş Beyazlatmaya İhtiyaç Duyulur?
Özellikle kişisel bakımına ve estetiğine önem ve özen gösteren kişiler için dişlerinin beyaz görünmesi oldukça önemli bir unsurdur. Dolayısıyla özellikle de bu tarz kişilerde dişlerdeki şekil ya da renk bozuklukları ciddi anlamda rahatsızlığa neden olmaktadır. Öyle ki bazı kişilerde bu durum psikolojik rahatsızlıklara kadar gitmektedir. Bundan dolayı da diş renginde değişiklikler yaşayan ve bundan rahatsızlık duyan kişiler öncelikle beyazlatıcı diş macunları ve evde karbonat gibi bir takım uygulamaları denedikten sonra istedikleri sonucu alamadıklarında diş beyazlatmaya karar verirler. Ayrıca diş beyazlatma ile ilgilenen hastalar lamine diş uygulaması gibi estetik çözümlere de başvurmaktadır.
Dişlerimizin Rengini Kaybetmesinin Nedenleri Nelerdir?
Alsında dişlerdeki renklenmenin birden fazla nedeni olabilmektedir. Tabii ki en bilinen faktörler olarak sigara, kahve ve çay gelmektedir. Ancak bunların dışında;
- Çocukluk döneminde diş oluşumu esnasında yaşanan yapısal bozukluklar
- Anne karnındayken ya da bebeklik dönemi esnasında maruz kalınan antibiyotikler
- Günlük hayatımızda tüketmiş olduğumuz bir takım yiyecekler
- Sigara, kahve ve çay alışkanlıkları dişlerde renklenmeye neden olabilmektedir.
Dişlerde meydana gelen renklenmeleri ise iki ana başlık altında sınıflandırabiliriz.
- İç Renklenme: İç renklenme denilen olay, dişin üzerine nüfuz eden ve fırçalayarak giderilemeyen lekelenmelerdir. Aynı şekilde bebeklik döneminde dişlerin oluşumu sırasında ortaya çıkan yapısal bozukluklar da iç renklenme sınıfına dahi edilmektedir. Ve bu vakalarda ev başarılı yöntem diş beyazlatma işlemidir.
- Dış Renklenme: Bu renklenme grubu ise diş yüzeyinde çay, kahve ve sigara gibi boyayıcı gıdalar nedeniyle oluşan renklenmedir. Bu renklenme durumundan diş taşı temizliği ve düzenli bakımla da kurtulabilmek mümkündür.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş beyazlatma yöntemleri dişin renklenme türüne göre değişiklikler göstermektedir. Fakat genel hatlarıyla bahsetmek gerekirse diş beyazlatma, uygulama tekniklerine göre iki ayrı şekilde yapılabilmektedir. Bunlar:
- Power Bleaching: Bu diş beyazlatma yöntemi ofis ortamında ve ortalama bir saat içerisinde gerçekleştirilen bir işlemdir. Beyazlatıcı jel ve ışıkla çok kısa süre içerisinde diş renginiz 3-4 ton kadar açılabilmektedir. En güvenilir ve en hızlı diş beyazlatma yöntemidir.
- Home Bleaching: Bu diş beyazlatma ise evde diş beyazlata tekniğidir. Ağızdan ölçü alınarak kişiye özel plastik ağızlıkların içerisine jeller konulur ve beyazlatma işlemi kişinin kendisi tarafından evde uygulanır. Yaklaşık 5 ila 7 gün içerisinde arzu edilen beyazlama sağlanmaktadır. Uygulamanın günde 4-8 saat yapılması gereklidir.
Diş Beyazlatma İşlemi Güvenli midir?
Diş eti hastalığı olmadığı sürece herkesin rahatlıkla yapabileceği bir uygulama olan diş beyazlatma yöntemi düşünüldüğünün aksine dişler için herhangi bir zarar vermemektedir. Hatta diş beyazlatma işlemlerinin dişlerde yapısal ve kalıcı zararlar oluştuğunu gösteren hiçbir araştırma yoktur. Ancak diş beyazlatma işlemlerini bir diş hekimine danışarak onun önereceği yöntemlerle yapmak gerekmektedir.
Klinikte Lazer İle Diş Beyazlatma
Klinikte diş doktoru yardımıyla profesyonel beyazlatma ise aşağıdaki şekilde uygulanır:
Ağartıcı ilaç bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından diş üzerine yerleştirilir.
İlgili dişlerin üzerine LAZER IŞIĞI belli bir süre tutulur. Lazer ışığı dişi beyazlatmaz. Sadece beyazlatma jelinin aktive olmasını sağlayarak gerekli kimyasal reaksiyonu başlatır (Lazer dişin içine işlemez).
diş beyazlatma poliklinik Karşıyaka
Bu işlem 1 saatten kısa sürer ve anında sonuç vermesine rağmen istenilen beyazlık seviyesi için birden fazla seans da gerekebilir. İşlem bittiğinde sonuç hemen gözlenir.
Evde Kalıcı Diş Beyazlatma
Diş hekimi hastanın ağzından ölçü alıp dişlerin üzerine takılabilecek ince lastik kalıpları hazırlar. Hasta, kendisi için hazırlanmış özel kalıbın içerisine ilaç yerleştirerek bu kalıbı beyazlatılacak dişlerin üstüne günde en az 6-8 saat takar (Tercihen uykuda). Bu tedavi ortalama 1-4 hafta sürer. Her iki yöntem de etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.
Tedaviniz hakkında destek almak ister misiniz?
Tedaviniz hakkında bilgi almak ister misiniz? Hasta koordinatörlerimiz sizlere tedavi sürecinizle ilgili hemen bilgi verebilir.